Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا- دکتر کوليوند يکي از اقدامات اورژانس را بهره گيري از برنامه هاي موبايل هاي هوشمند جهت فراخوان نزديکترين نيروهاي داوطلب آموزش ديده در ارائه خدمات احيا قلبي ريوي با استفاده از دستگاه AED بيان کرد و افزود:با استفاده از نرم افزارهاي قابل نصب بر روي موبايل مي توان نزديکترين دستگاه AED به مصدوم را شناسايي کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


به گزارش خبرگزاري آريا، دکتر پيرحسين کوليوند سرپرست سازمان اورژانس کشور درسيصدو پنجاه و چهارمين جلسه شوراي شهر تهران ، تهران را ابرشهري با جمعيت فراوان دانست و گفت: اگر جمعيت اين شهر را 12 ميليون نفر برآورد کنيم و به ازاي هر 16 هزار نفر يک پايگاه اورژانس در نظر بگيريم متوجه مي شويم به تعداد زيادي پايگاه اورژانس نياز است.
سرپرست سازمان اورژانس کشور ضمن اشاره به ايجاد پايگاه هاي اورژانس در ايستگاه هاي آتش نشاني ، افزود: در حال حاضر تنها 11 پايگاه اورژانس در ايستگاه هاي آتش نشاني ايجاد شده است.
دکتر کوليوند در با اشاره به وجود کمبود هايي در اورژانس ،افزود: به رغم افزودن 100 دستگاه آمبولانس ما همچنان با کمبود آمبولانس مواجه هستيم و از نظر نيروي انساني با کمبود مواجه ايم به طوريکه در حال حاضر 1500 نفر نيروي انساني با اين حجم وسيع ماموريت ، در اختيار داريم .
وي اظهار داشت: مناسب نبودن مبلمان شهري نيز يکي ديگر از دغدغه هاي ما است چرا که انجام ماموريت هاي ما ارتباط بسياري با مبلمان شهري از ساختمان ها گرفته تا المان هاي شهري دارد.
دکتر کوليوند يکي از مشکلات اورژانس را وجود ترافيک در مسير بيان‌ کرد و افزود: در حال حاضر مدت زماني که آمبولانس اعزام مي شود و تا وقتي که بيمار به بيمارستان تحويل داده شود و آمبولانس باز گردد معادل دو ساعت و نيم بوده که عامل اصلي اين زمان طولاني ترافيک است.
سرپرست سازمان اورژانس بر لزوم استفاده از امداد رساني هوايي و استفاده از بالگرد تاکيد کرد و افزود: استفاده از بالگرد اورژانس در شرايط ترافيک نيز مي تواند راهگشا باشد.
وي با اشاره به خدمات ويژه به ناشنوايان، خاطرنشان کرد: طي مذاکره اي با کانون و انجمن ناشنوايان، جهت خدمات فوريتهاي پزشکي به ناشنوايان عزيز سامانه پيامکي ناشنوايان راه اندازي شد.
وي با بيان اين که تا کنون 302 نفر از اين افراد در سامانه پيامکي ناشنوايان ثبت نام کرده اند که بطور 24 ساعته از اين خدمات بهرمند مي شوند، افزود: همچنين آموزش هاي لازم جهت آشنايي با موارد اورژانسي و غير اورژانسي به اين افراد جهت اعزام آمبولانس، داده مي شود.
وي تصريح کرد: در حال حاضر در سطح کشور 32 بالگرد وجود دارد که از اين تعداد 2 بالگرد براي شهر تهران در نظر گرفته شده اما مشکل اصلي نبود پد هليکوپتر است.
دکتر کوليوند از ديگر اقدامات اورژانس را بهره گيري از برنامه هاي موبايل هاي هوشمند جهت فراخوان نزديکترين نيروهاي داوطلب آموزش ديده در ارائه خدمات احيا قلبي ريوي با استفاده از دستگاه AED بيان کرد و افزود: با استفاده از نرم افزارهاي قابل نصب بر روي موبايل مي توان نزديکترين دستگاه AED به مصدوم را شناسايي کرد.
سرپرست اورژانس کشور عنوان کرد: همچنين از طريق نرم افزارهاي قابل نصب بر روي موبايل مي توان با اعلام محل مصدوم نسبت به فراخوان نزديکترين افراد آموزش ديده جهت کمک به بيمار اقدام نمود.
دکتر کوليوند اضافه کرد: بزرگراه هاي داخل و خارج شهر، مسير هاي پر ترافيک ميادين اصلي، برج هاي بلند مرتبه اي که حتي آسانسوري براي حمل مجروحان و مصدومان در آن تعبيه نشده و ورزشگاه ها بهترين جاهايي هستند که مي توان در آنها اقدام به ساخت و احداث پد بالگرد کرد.
وي با بيان اين که تا کنون در سطح کشور 16 هزار نفر که دچار سانحه يا عارضه شده اند توسط اين بالگرد ها نجات يافته اند، افزود: اين نشان ميدهد که امداد هوايي در نجات مصدومين کارايي دارد .
سرپرست اورژانس کشور افزود: يکي ديگر از مواردي که مي تواند در پيک ترافيک در زمينه امداد رساني به ما کمک کند استفاده از موتور آمبولانس ها است ولي متاسفانه چندين ماه هست که از اين موتور آمبولانس ها در گمرک مانده در ماه جاري ترخيص و به ناوگان اورژانس افزوده مي شوند و همچنين بدليل نبود مکان براي اسکان اين موتورها در پايگاه ها، لذا از مديريت شهري خواستاريم که در اين زمينه کمک رساني نمايد.
وي افزود: استفاده از الکترو شوک هاي اتوماتيک در مجتمع ها نيز مي تواند در امداد رساني به بيماران موثر باشد، اين امر به ويژه براي بيماراني که دچار فيبريلاسيون قلبي هستند بسيار به کار مي آيد. اين الکترو شوک ها هزينه چنداني ندارند و مي توانند توسط خود مجتمع ها تهيه شوند. ذکر اين نکته لازم است که در بسياري از موارد بيماران قلبي بر اثر همين فيبريلاسيون جان خود را از دست مي دهند.
سرپرست اورژانس کشور افزود: يکي ديگر از کمبود هاي ما اتوبوس آمبولانس ها است ، در حال حاضر تنها 4 اتوبوس آمبولانس درشهر تهران در اختيار داريم که اين تعداد براي شرايطي که تجمع هاي انبوه به وجود مي آيد ناکافي است.
وي افزود: اورژانس تهران در حادثه پلاسکو و حوادث تروريستي اخير عملکرد خوبي داشت اما بايد گفت واقعيت اين است که اگر اتفاقي همزمان مي افتاد نمي توانستيم امداد رساني کنيم.
دکتر کوليوند در ادامه بر لزوم استفاده از خطوط ريلي در مواقع بحران تاکيد کرد و‌افزود: اين مسئله در امداد رساني اورژانس موثر است و از مديريت شهري مي خواهيم ساز و کاري براي اين امر بيانديشند.
دکتر کوليوند با اشاره به اقدامات صورت گرفته براي موتور آمبولانسها، افزود: اقداماتي مانند جذب نيروي انساني ماهر از طريق گرفتن آزمون علمي و تخصصي، آموزش پيش از ورود به عمليات نيروهاي جذب شده و آموزش پرسنل ديسپچ، تمهيدات لازم در خصوص خريد موتور در حال حاضر 200 دستگاه موتور آمبولانس جهت انجام خدمات فوريت هاي پزشکي در شهر تهران خريداري گرديده و در حال گذراندن امور اداري مي باشد انجام شده است.
وي گفت: همچنين تهيه پروتکل ترياژ تلفني 4 سطحي و پروتکل هاي موتور آمبولانس، جانمايي پايگاههاي موتور آمبولانس، انعقاد تفاهمنامه همكاري با ناجا جهت استقرار نيروي عملياتي و رفع موانع احتمالي در اماكن عمومي و ميادين شلوغ براي استقرار نيرو، پايش خدمات ارائه شده نيز از اقدامات ما بوده است.
دکتر کوليوند خاطرنشان کرد: با توجه به اهميت زمان در بيماران قلبي، اقداماتي در جهت کاهش مدت زمان رسيدگي و درمان در اين بيماران صورت پذيرفته است که از جمله اين امکانات، اعزام اين بيماران به بيمارستان هاي واجد بخش کت لب و ترمبوليتيک تراپي مي باشد که اين بيمارستان هاي داراي خدمت 24 ساعت و 7 روز هفته مي باشند.
وي افزود: همچنين اورژانس تهران با تجهيز آمبولانس ها و موتورلانس ها به دستگاه مانيتورينگ قلبي و اخذ نوار قلب و با ايجاد زير ساخت هاي ارتباطي جهت ارسال نوار قلب از آمبولانس به متخصص قلب مقيم در ديسپچ مرکز اورژانس تهران و با بررسي همزمان و آنلاين پزشک متخصص اين موارد مديريت مي شود. و در صورت نياز با بيمارستان هاي 247(بصورت 24ساعته در 7روز هفته) هماهنگي هاي لازم جهت انتقال اين بيماران را مي نمايد و اين بيماران بدون مراجعه به اورژانس بيمارستان مستقيماٌ به بخش کت لب بيمارستان جهت مديريت زمان بيماران قلبي منتقل مي گردند و بدين ترتيب بيمار نجات پيدا مي کند
سرپرست اورژانس کشور با اشاره به درخواست ها اظهار داشت: در بند 1 از ماده 68 قوانين شهرداري بخش مربوط به مقررات مالي، ده درصد سهم بهداري در تخصيص بودجه و اعتبارات ساليانه شهرداري در نظر گرفته شده است .
وي بر لزوم قرارگيري پيوست سلامت اورژانس در ضوابط صدور پروانه و صدور پايان کار ساختمان ها تاکيد کرد و افزود: با توجه به اهميت زمان در ارائه خدمات اورژانس و محدوديت هايي که سازمان اورژانس جهت ارائه خدمات فوريتهاي پزشکي و اورژانسي با آن روبروست، رعايت استانداردهايي نظير لزوم وجود دستگاه AED در مراکز پرتجمع نظير فروشگاهها و مراکز تفريحي و .... در ضوابط صدور پايان کار ساختمان ها تحت عنوان پيوست سلامت ضروري به نظر مي رسد.
دکتر کوليوند همچنين در پايان جلسه شوراي شهر تهران درخواست هايي از جمله کمک به تجهيز پايگاه ها، ساخت پايگاه مورد نياز با توجه به جانمايي علمي انجام شده در سازمان اورژانس، راه اندازي پايگاه استاندارد در آتش نشاني ها،کمک به تامين آمبولانس، اتوبوس آمبولانس و خودروي ستادي و ديسپچ سيار،تجهيز موتورلانس به AED ،کمک به تامين نيروي عملياتي،راه اندازي پايگاه در ايستگاههاي مترو،نصب AED در مترو، تجهيز تله مديسين،در نظر گرفتن کانکس کوچک جهت موتورلانس ها،جانمايي و ساخت پد بالگرد (حداقل 32 پد فرود)،قرار گرفتن پيوست سلامت اورژانس در ضوابط صدور پايان کار ساختمان ها را مطرح کرد.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۷۵۶۳۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واژگونی تیبا در محور مورچه خورت با ۵ فوتی و مصدوم

سخنگوی اورژانس و فوریت‌های پزشکی اصفهان از واژگونی تیبا در محور مورچه خورت خبر داد.

عباس عابدی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: حادثه واژگونی خودروی سواری تیبا ساعت ۰۹:۱۵ امروز _جمعه چهاردهم اردیبهشت_ به مرکز اورژانس اصفهان گزارش شد.

وی با اشاره به اعزام دو واحد امدادی ۱۱۵ و یک کد هلال‌احمر به محل حادثه افزود: این حادثه در محور مورچه خورت به سمت علویجه رخ داده بود.

سخنگوی اورژانس و فوریت‌های پزشکی اصفهان تصریح کرد: چهار نفر شامل دو مرد، یک زن و یک دختربچه شش ماهه در پی این حادثه مصدوم و به بیمارستان گلدیس منتقل شدند.

عابدی ادامه داد: یک زن ۱۸ ساله بر اثر این حادثه جان خود را از دست داد.

کد خبر 750298

دیگر خبرها

  • ۷ نفر بر اثر واژگونی خودروی سواری در محور نیشابور- کاشمر مصدوم شدند
  • تصادف خودروهای سواری پراید و تارا با ۵ مصدوم و ۲ فوتی
  • پیشرفت ۸۰ درصدی پایگاه فوریت‌های پزشکی بکتاش
  • مصدومیت ۲۳ نفر در تصادفات زنجیره‌ای در زنجان
  • واژگونی تیبا در محور مورچه خورت با ۵ فوتی و مصدوم
  • تصادف مینی‌بوس و لیفان در اتوبان آزادگان ۱۵ مصدوم داشت
  • مصدومیت ۵ نفر در پی واژگونی ۲۰۶
  • واژگونی کوئیک در جاده بهاباد-یزد ۶ مصدوم برجای گذاشت
  • واژگونی کوئیک در جاده مهاباد - یزد ۶ مصدوم برجای گذاشت
  • تصادف ۲ خودرو در آزادراه امیرکبیر با ۷ فوتی و مصدوم